• Győr
  9028 Győr,
  Külső Veszprémi u. 6.
  +36 20/357-8150
 • Mosonmagyaróvár
  9200 Mosonmagyaróvár,
  Szekeres R. u. 17.
  +36 20/502-5438
 • Sopron
  9400 Sopron,
  Balfi u. 162.
  +36 99/508-828
Kövessen minket a Facebook-on!
hírek
2018.06.06.
 2018 első negyedévének világszintű újautó értékítési eredményei azt mutatják, hogy az alternatív meghajtású járművek (AFV), ezek között is kiemelten a hibrid elektromos (HEV), hálózatról tölthető...

2018.05.10.
 A világ leginnovatívabb autógyártójának tartott, a mesterséges intelligencia, a robotika és az önvezető autók területén folytatott fejlesztések területén is élen járó Toyota amerikai fejlesztési...

2018.04.20.
 A 4x4-es autók területén verhetetlennek tartott Toyota különleges kivitellel ünnepli a világ legkeményebbnek tartott és egyben legnépszerűbb pickupja, a Hilux fennállásának 50. évfordulóját. A helyét...

Hírek

Mozgáskorlátozottak életét változtatná meg a Toyota

2017.11.22.

 A Toyota Mobilitási Alapítvány 4 millió dolláros (1 milliárd 60 millió forint) felhívást tett közzé azzal a céllal, hogy kiszélesítse az alsó végtagokat érintő paralízissel élő emberek globális mobilitásának lehetőségeit. A Mobility Unlimited Challenge névre hallgató pályázat az intelligens rendszerekhez kapcsolható, személyes mobilitást segítő eszközök kifejlesztését jutalmazza. A megoldások közt várhatóan egyaránt szerepel majd a mesterséges intelligencia, a mesterséges külső váz, a technológiai fejlesztések, illetve a dizájn. A felhívás mögött a sport, a média, a dizájn és a technológia nemzetközi nagykövetei állnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Világszerte milliók élnek az alsó végtagokat érintő paralízissel, melynek leggyakoribb kiváltó oka az agyvérzés, a sclerosis multiplex, valamint a gerincvelő sérülése. Bár nem léteznek a paralízisre vonatkozó globális statisztikák, az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente 250 000 - 500 000 gerincvelő sérülés következik be világszerte. A Toyota Mobilitási Alapítvány a Nesta’s Challenge Prize Centre partnereként 4 millió dollár díjazású, globális versenyt hirdetett, hogy megváltoztassa az alsó végtagokat érintő paralízissel élő emberek életét. A mesterséges intelligencia és a robotikai fejlesztések területén élen járó, már ma számos társadalmi kérdésre választ adó, gyógyászati és partner robotot kínáló autógyártó kezdeményezéséhez hasonlóra még nem volt példa a világban. A győztesek bemutatására 2020-ban, Tokióban kerül sor

 

 

„Mobilitási vállalatként, egyben a világ legzöldebbnek és leginnovatívabbnak tartott autógyártójaként és a társadalmi felelősségvállalás számos területén komoly erőfeszítéseket tevő vállalatként a Toyota szilárdan hisz abban, hogy a mobilitás szabadsága, a kihívások legyőzésének és az álmok valóra váltásának lehetősége mindenkinek jár. Az egyre gyorsuló technológiai és környezetvédelmi fejlesztések korában e kezdeményezés érzékletesen fejezi ki a Lexus prémium márkát is jegyző Toyota elköteleződését egy olyan befogadó és fenntartható társadalom megteremtése iránt, amelyben mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy a lehetetlen határait feszegesse.” – fogalmaz Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációjáért felelős vezetője.

 

A Mobility Unlimited Challenge világszerte keresi azokat a csapatokat, amelyek olyan korszakváltó technológia megalkotására képesek, ami radikálisan növeli a paralízissel élő emberek mobilitását és függetlenségét. Az alábbi inspiráló videó kiválóan ragadja meg a Toyota jövőképét: https://www.youtube.com/watch?v=5bE-Qg9yHX0&feature=youtu.be

A Mobility Unlimited Challenge világszerte a kreatív gondolkodást kívánja az innováció felgyorsításának és a felhasználókkal való együttműködés ösztönzésének szolgálatába állítani, hogy megszülethessenek azok a győztes eszközök, amelyek megváltoztatják az alsó végtagokat érintő paralízissel élő emberek életét. A verseny az intelligens rendszerekhez kapcsolható, személyes mobilitást segítő eszközök kifejlesztését jutalmazza. A jövő mobilitási megoldásaiba a mesterséges külső váztól kezdve a mesterséges intelligencián át a gépi tanulásos módszerekig, a felhőalapú számítástechnikától az akkumulátorokig bármi beletartozhat. Az intelligens mobilitás technológiai innovációi számtalan lehetőséget hordoznak az olyan személyes eszközök létrehozásához, amelyek jobban illeszkednek a felhasználó testéhez, illetve környezetéhez. Ám a felvevőpiac kicsi és szórványos volta, a szabályozási korlátok, valamint az egészségügyi és biztosítási rendszerek megtérítési gyakorlatainak összetettsége miatt e korszakváltó technológia gyakorlati bevezetése, az alkalmazás elterjedése igen nehézkes. E problémák miatt ez a terület nem kellően vonzó a kisebb, új szereplők számára, és a piacon már jelen lévő fejlesztők sem hoznak létre innovatív, piacképes megoldásokat. A különböző helyszínek közti mobilitás területén ugyan hatalmas fejlődés ment végbe, a mindennapi életet befolyásoló fejlesztések szintjén mégis lemaradás tapasztalható.
A Mobility Unlimited Challenge Prize felhívás mögött világszerte számos, alsó végtagokat érintő paralízissel élő követ áll. Globális nagykövetek: Aki Taguchi, a Japán Paralimpiai Szövetség igazgatója; August de los Reyes, a Pinterest dizájn-igazgatója; Yinka Shonibare MBE, Turner-Prize-ra jelölt, brit-nigériai művész; Sandra Khumalo dél-afrikai evezős; Preethi Srinivasan indiai sportoló, az ügy népszerűsítője; Sophie Morgan angol tévébemondó; Tatyana McFadden amerikai kültéri és terepversenyző, valamint Dr. Rory A Cooper, a Pittsburghi Egyetem Human Engineering kutatólaboratóriumának igazgatója.

 

 

„A kihívás most indul, és 2020-ban, Tokióban ér a csúcsra. Ez egy olyan világ körüli utazás, ahol a technológia, a dizájn és a mérnöki tudományok legkiválóbb elméi versenyeznek egymással azért, hogy a környezetet és a társadalmat élhetőbbé tegyék az alsó végtagokat érintő paralízissel élő emberek számára. Tudjuk, hogy még nem létezik kész megoldás, de ez a felhívás azért van, hogy olyan emberekkel dolgozhassunk együtt, akik segítenek abban, hogy a megoldás megszülessen.” – fogalmaz Ryan Klem, a Toyota Mobilitási Alapítvány programigazgatója.

 

„A Challenge Prize felhívások azért vannak, hogy létrejöjjenek az innovációk. A Mobility Unlimited Challenge a mozgás szabadságáról szól, és azokat a fejlesztőket támogatja, akik olyan élvonalbeli, személyes mobilitási eszközöket hoznak létre, amelyek az okos technológiákhoz és az intelligens rendszerekhez kapcsolódva megváltoztatják az emberek életét." – teszi hozzá Charlotte Macken, a Nesta’s Challenge Prize Centre munkatársa.

 

 

A szakértői bizottság öt döntőst választ ki, akik egyenként 500 000 dollárt kapnak majd arra, hogy koncepciójukat prototípussá fejleszthessék. A fődíj 1 000 000 dollár, melyet a győztes arra használhat fel, hogy a Tokióban, 2020-ban bemutatott győztes koncepciót felhasználók számára alkalmazható eszközzé fejlessze. A Mobility Unlimited Challenge célja, hogy olyan kisebb fejlesztőket nyerjen meg és támogasson, akiknek máskülönben nehézséget jelentene betörni a kisegítő technológiák piacára. A Discovery Awards 50 000 dollár indulótőkével támogatja azt a 10 csoportot, amelynek ígéretes koncepciói befektetés hiányában még a jelentkezésig sem jutnának el. Az érdeklődő fejlesztők a következő oldalon jelentkezhetnek a felhívásra: https://mobilityunlimited.org/

 

A dizájn univerzális alapelve a környezet igazságosabbá tétele, s mivel természetesen a Mobility Unlimited Challenge is erre épül, így a nevezett munkák egytől egyig felhasználó-központúak lesznek. A verseny innovációs katalizátori szerepet tölt majd be, hiszen a jelentkezők által felfedezett megoldások az emberiség hasznát szolgálják, s együttes alkotási folyamatot indítanak be. A Mobility Unlimited Challenge zárásaként a Toyota Mobilitási Alapítvány és Nesta’s Challenge Prize Centre a támogatott innovátori csapatokkal létrehozza az áttörést jelentő technológiai fejlesztéseket, új fejezetet nyitva ezzel az alsó végtagokat érintő paralízissel élő emberek személyes mobilitásának történetében.

 

A Toyota Mobilitási Alapítvány


A Toyota Mobilitási Alapítványt a Toyota 2014-ben egy valóban mobil, az embereket lakóhelytől függetlenül jobb élethez hozzásegítő társadalom megteremtésének céljával hozta létre. Az alapítvány célja az erőteljes mobilitási rendszerek támogatása, egyúttal a mobilitási egyenlőtlenségek megszüntetése. A Toyota Mobilitási Alapítvány világszerte innovatív mobilitási megoldások megteremtésén dolgozik, melyek körébe egyaránt beletartoznak a világ legforgalmasabb városainak forgalommérséklő fejlesztései, illetve a hidrogén energiaforrásként való használatára tett lépések. A Toyota Mobilitási Alapítvány küldetésének értelmében egyre több embernek kell megadni a lehetőséget, hogy egyre több helyre juthasson el. Ennek érdekében meg kell osztani a tudást, partnerségi kapcsolatokat kell létrehozni, valamint újító szellemiséggel kell belefogni a munkába, hogy a társadalom mindenki számára élhetőbbé váljon.

 


Az alapítvány hasznosítja a Toyota technológiai, biztonsági és környezetvédelmi szakértelmét, valamint egyetemekkel, kormányokkal, nonprofit szervezetekkel, kutatóintézetekkel és egyéb szervezetekkel működik együtt, hogy világszerte felhívja a figyelmet a mobilitással kapcsolatos, megválaszolatlan kérdésekre.

A Nesta’s Challenge Prize Centre


A Nesta egy globális innovációs alapítvány, melynek Challenge Prize Centre nevű intézménye nemzetközileg elismert központ, amely szakértő a társadalmat érintő kérdésekkel kapcsolatos felhívások és versenyek megtervezésében és kidolgozásában. A Challenge Prize Centre díjai a nagy kihívást jelentő problémákra adott megoldások előmozdítását szorgalmazzák. Többek közt:


Longitude Prize: az antimikrobiális rezisztencia megfékezéséért, vagyis a csökkentett antibiotikum-használatért jött létre. Inclusive Technology Prize: olyan találmányok ösztönzéséért hozták létre, amelyek egyenlő lehetőségeket biztosítanak a fogyatékkal élők számára. UNDP’s Renewable Energy Challenge Prize: a megújuló energián alapuló megoldásokért jött létre, amelyek nem hálózati rendszerekhez kötött energiával képesek fedezni a háború utáni, bosznia-hercegovinai, vidéki lakosság szükségleteit. Dynamic Demand Challenge Prize: a szénkibocsátás csökkentéséért jött létre, a csúcsidőn kívüli energiaigény bevezetésével és az energiafelesleg újra felhasználásával.

 

A Toyota hozzájárulása a mobilitáshoz


A Toyota világelső a mobilitás újragondolásának tekintetében. A Toyota már eddig is számos szakértővel működött együtt, akik tudásukat, szakértelmüket megosztva, robottechnológia felhasználása által azon dolgoztak, hogy segítsenek a mobilitásukban korlátozott embereknek.
Néhány példa

 • IBot mark 2: Lépcsőn közlekedő kerekesszék, mely hamarosan karcsúbb lesz, és szélesebb körben is elérhetővé válik.
 • Human Support Robot (HSR): Olyan partner robot, amely a mindennapi tevékenységekben segít a felhasználónak.
   

forrás:Toyota Central Europe Kft. - hivatalos sajtóközleménye

 

Akciók | Új autók | Ajánlatadó | Szervizszolgáltatások | Szerviz időpont kérés | Szolgáltatások | Használt gépjárművek | Hírek, újdonságok | Álláslehetőség | Kapcsolat
weboldal tervezés: IRQ